Farkas Csaba

Informatikai ismeretek az 5. évfolyam részére
(EMMI kerettanterv)

A könyvet az Oktatási Hivatal az EMMI kerettantervek szerint TKV/3871-12/2013 engedélyszámmal 2018. augusztus 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Az "Informatikai ismeretek az 5. évfolyam részére" c. tankönyvünk megfelel az 51/2012 (XII.21) EMMI rendelet 2. mellékletében szereplő 2.3.2 és 5. mellékletében szereplő 5.3.6 emelt óraszámú EMMI kerettanterveknek.
Mivel az EMMI kerettantervek az 5. és 6. évfolyamon az informatika tananyagát egy egységben kezelik, ezért a tananyag két évfolyamra bontása az életkori sajátosságoknak megfelelően történt: a könyv az alapozó elméleti ismereteket, az alapvető alkalmazói ismereteket, valamint a játékosabban feldolgozható részeket (jelek, titkosírás stb.) tekinti át az 5. évfolyamon.

A könyv a szakmai ismereteket szoftverfüggetlen módon tárgyalja, a konkrét megvalósítások az egyes szoftverekben az ábrákhoz kapcsolódnak. Az ábrák párhuzamosan többféle program felhasználásával mutatják be az adott ismereteket, így a tanulók számára a könyv biztosítja a különböző szoftverek közötti átjárhatóságot. A könyvben egyaránt szerepelnek az iskolákban jelenleg elterjedt és a következő években várhatóan megjelenő programverziók is.
A könyv felhívja a tanulók figyelmét a szabályos géphasználatra, a hálózati együttműködés szabályaira és a számítógép használatának veszélyeire is. 

A könyv a számítógépes ismereteket kompetencia alapon közelíti meg.
A könyvben kiemelt szerepet kapnak a valós életből vett mintapéldák és feladatok, továbbá az ábrák megértését, az ismeretek rögzítését segítő kérdések. A tanuló az órán elsajátított ismeretek nagy részét (internet, kiviteli eszközök használata, stb.) a hétköznapokban azonnal és közvetlenül használni tudja.

Módszertanilag az egyéni és csoportmunkát helyezi előtérbe: a könyvben található feladatok zömében egyéni munkát igényelnek, de többször találkozunk olyan megoldásokkal, amelyben a tanulók kiscsoportos együttműködése szükséges.
Az ismeretek elsajátítását az életkornak megfelelően differenciált didaktikai eszköztárral segíti (képek, képernyőképek, példák, kérdések, gyakorló feladatok). A nyelvi és a vizuális kommunikáció összhangban van. A könyv többszintű kiemelést alkalmaz az anyag megfelelő tagolására, a lényeg különböző mélységű tárgyalására.




Részletek a könyvből:


Dokumentumok és segédanyagok pedagógusok részére:


A tankönyv mérete: B/5, terjedelme 92 oldal
(színes, kartonált, ragasztott)
Iskolai ár: 980 Ft (áfával)
Bolti ára: 1.260 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0115
ISBN: 978-615-5012-00-6