Programajánló - Szoftverbörze innovatív tanároknak

Készült a Microsoft Magyarország megbízásából

Naponta lehet arról hallani, hogy a diákok figyelmét egyre nehezebb lekötni. Nem új keletű probléma ez, hiszen ezen céllal vezérelve jelentette meg Comenius 1658-ban az Orbis Pictus című, több funkciós alapkönyvét. És ezért használtunk évekkel ezelőtt írásvetítőt, készítettünk diaképeket vagy iskolai stúdióban videofilmeket.

Napjaink reklámokon és interneten felnőtt diákjai esetében különösen aktuálissá vált a fenti kérdéskör. Mind ez idő alatt ugyanakkor a pedagógusok eszköztára is hatalmasat fejlődött. A kezünk ügyében vannak azok az eszközök, melyekkel egyszerűen és gyorsan szerkeszthetünk videókat, tekinthetjük meg univerzumunkat, vagy készíthetünk – vagy inkább készíttethetünk – korabeli újságot, mondjuk az ókori Hellasz idejéből.

4 évvel ezelőtt a philadelphiai önkormányzat és a Microsoft megépítette a jövő iskoláját. Professzorok, kutatók, iskolaigazgatók, tanárok és diákok hada dolgozott azon, hogy olyan iskolát tervezzenek, amelyik valóban 21. századi, megfelel a kor követelményeinek, és hozzásegíti a diákokat ahhoz, hogy naprakész, azonnal hadra fogható tudással hagyják el az iskola falait. Külön figyelmet kapott a motiváló belső hangulat, a csoportmunkához könnyen átrendezhető bútorzat, az IKT eszközök széles skálája és az újszerű pedagógiai módszerek. Az első évek tapasztalatai alapján mindezek csupán eszközök, a pedagógusok nélkül mit sem érnek. A tanároknak pedig jó ötletekre, apró segítségre volt szükségük csupán, hogy a számítógépekből és interaktív táblákból ne porosodó tárgyak, hanem a tanítást valóban megkönnyítő, sőt, élményszerűvé varázsoló „társak” legyenek.

A Microsoft Társ a Tanulásban (Partners in Learning) programjának célja, hogy támogassa az innovatív tanárok munkáját, hogy megmutassa, miként lehet az informatikai eszközöket segítségül hívni a tanulástanítás folyamatában.

E téma kapcsán sokan valamilyen e-learning keretrendszerre gondolnak. Mi arra, miképpen használ hatók fel az IKT eszközök, hogy segítsék a megértést, a gyakorlást és így a rögzülést, támogassák a tanár-diák-szülő kommunikációt, és adjanak hatékony iskolairányítási eszközöket az igazgatóság kezébe.

A kiadvány, amit a kezében tart, azért jött létre, hogy bemutassa a Microsoft legújabb tanulástámogató szoftverjeit, hogy konkrét tippeket, ötleteket adjon. Jól illeszkedik ez ingyenes kiadványaink azon sorába, amelyek diákok, tanárok és igazgatók munkáját hivatottak könnyíteni (101 ötlet innovatív tanároknak; Életrevaló fiataloknak; A 21. század iskolájawww.microsoft.hu/oktatas).

A füzetben található szoftverek mindegyike ingyenes vagy a Tisztaszoftver
Programon keresztül (www.tisztaszoftver.hu ) díjmentesen használható.

Élményteli felhasználást kívánok,

Merényi Ádám
Microsoft Magyarország
szakmai vezető – oktatási üzletág

Kattintson ide a könyv letöltéséhez (PDF formátumban)


A könyv a  Microsoft Magyarország tulajdona.
Bármilyen célú felhasználásához a Microsoft Magyarország engedélye szükséges.
Cégünk részére az elektronikus terjesztést a Microsoft Magyarország engedélyezte.

Raktári szám: JO-0018