Farkas Csaba

Informatikai ismeretek a 6. évfolyam részére
(tankönyv)

A könyvet az Oktatási Hivatal TKV/179-5/2011 engedélyszámmal  2016. augusztus 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Az "Informatikai ismeretek a 6. évfolyam részére" a 2010-ben tankönyvként jóváhagyott 5-es könyvünk folytatása. Célként tűztük ki azonban, hogy a könyvet azok is tudják használni, akik az 5. évfolyamon nem ebből a tankönyvsorozatból tanultak (vagy nem tanultak informatikát), ők a könyv elején található alapos ismétlés után kapcsolódhatnak be a tankönyv 6. osztályos témáiba.

A könyv anyagában, témáiban, és a témák arányában követi a 17/2004(V.20) OM rendelet 3. számú mellékeltével az informatikaoktatás részére előírt, "Kerettanterv az alapfokú nevelés-oktatás alapozó és fejlesztő szakaszára" követelményeit (kompetencia alapú OM kerettanterv).

A könyv készítése során a szöveges megfogalmazásokban szoftverfüggetlenségre törekedtünk, a konkrét megvalósítások az egyes rendszerekben az ábrákhoz kapcsolódnak. Az ábrák párhuzamosan többféle, jelenleg és várhatóan a következő években az iskolákban megjelenő szoftverek felhasználásával mutatják be az adott témákat. Így az operációs rendszer fejezet illeszkedik mind a Windows XP-hez, mind a Windows 7-hez, a szövegszerkesztés fejezet pedig egyaránt használható a Word 2003 menüs vagy a Word 2010 szalagos felülete esetén.

A fejezetek általában egy (ritkábban két) oldalpárt tesznek ki, és egy-egy tanítási óra anyagát fedik le. Az elrendezés lehetővé teszi, hogy a tanuló vizuálisan egyben lássa az adott ismeretanyagot. Többszintű jelölésrendszere kiemeli a fontosabb fogalmakat és összefüggéseket, ezzel is segítve a ma már általában keveset olvasó gyerekeket a lényeges tudnivalók felismerésében.

A könyv fejezetei:
      Ismétlés, kiegészítés
      Az operációs rendszer. Fájlkezelés
      Az internet használata
      Szövegszerkesztés
      Könyvtárismeret
      Kislexikon
Részletek a könyvből:


Dokumentumok és segédanyagok pedagógusok részére:


A tankönyv mérete: B/5, terjedelme 80 oldal
(színes, kartonált, ragasztott)
Iskolai ár: 925 Ft (áfával)
Bolti ár: 1.195 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0106
ISBN: 978-615-5012-05-1