Farkas Csaba

Informatikai ismeretek a 7. évfolyam részére
(tankönyv)

A könyvet az Oktatási Hivatal TKV/423-6/2011 engedélyszámmal  2016. augusztus 31-ig tankönyvvé nyilvánította.

Az "Informatikai ismeretek a 7. évfolyam részére" a felső tagozatosok részére készített könyvsorozatunk 3. tagja. (A könyvsorozat eddig korábbi kötetei: Informatikai ismeretek az 5. évfolyam részére, Informatikai ismeretek a 6. évfolyam részére).

A könyv anyagában, témáiban, és a témák arányában követi a 17/2004(V.20) OM rendelet 3. számú mellékeltével az informatikaoktatás részére előírt, "Kerettanterv az alapfokú nevelés-oktatás alapozó és fejlesztő szakaszára" követelményeit (kompetencia alapú OM kerettanterv).

A könyv készítése során a szöveges megfogalmazásokban szoftverfüggetlenségre törekedtünk, a konkrét megvalósítások az egyes rendszerekben az ábrákhoz kapcsolódnak. Az ábrák párhuzamosan többféle, jelenleg és várhatóan a következő években az iskolákban megjelenő szoftverek felhasználásával mutatják be az adott témákat. Így az operációs rendszer fejezet illeszkedik mind a Windows XP-hez, mind a Windows 7-hez, a prezentációkészítés fejezet pedig egyaránt használható a PowerPoint 2003 menüs vagy a PowerPoint 2010 szalagos felülete esetén.
A "Programozási ismeretek" fejezet a programozók által széles körben használt strukturált nyelvek jellegzetességeit követi (változók, elágazás, ciklus), mintaként két ingyenesen beszerezhető fejlesztő eszközt használ (FreePascal, VisualBasic Script)

A fejezetek általában egy (ritkábban két) oldalpárt tesznek ki, és egy-egy tanítási óra anyagát fedik le. Az elrendezés lehetővé teszi, hogy a tanuló vizuálisan egyben lássa az adott ismeretanyagot. Többszintű jelölésrendszere kiemeli a fontosabb fogalmakat és összefüggéseket, ezzel is segítve a ma már általában keveset olvasó gyerekeket a lényeges tudnivalók felismerésében.

A könyv fejezetei:
      A számítógépek felépítése
      Operációs rendszer
      Kommunikáció
      Képek feldolgozása
      Prezentációkészítés
      Programozási ismeretek
      Könyvtárismeret
      Kislexikon
Részletek a könyvből:


Dokumentumok és segédanyagok pedagógusok részére:


A tankönyv mérete: B/5, terjedelme: 100 oldal
(színes, kartonált, ragasztott)
Iskolai ár: 1.035 Ft (áfával)
Bolti ár: 1.325 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0107
ISBN: 978-615-5012-09-9