Fodor Gábor - Szentgtyörgyiné Gyöngyösi Éva

Rajzoljunk CAD programokkal!
(AutoCAD 2007, Mechanical Desktop, Inventor)

A számítástechnikai eszközök használata egyre jobban belopja magát mindennapi életünkbe, általánossá vált a különböző irodai programok használata. Ma már szinte az alapműveltség része, hogy valaki szövegszerkesztőt vagy táblázatkezelőt tudjon használni. Egyre inkább igaz lesz ez a különböző tervező, pl. CAD programokra is.

Ezt bizonyítja az is, hogy az ECDL vizsga lehetőségei között már megjelent a CAD modul is. Sokan úgy gondolják, hogy az ilyen programok használatához komoly műszaki ismeretek szükségesek. Természetesen ez igaz is, ha valaki például gépalkatrészeket, épületeket akar rajzolni, mechanikai, statikai számításokat végezni, objektumokat modellezni. Azonban a CAD programok többsége is használható általános célokra, alapműveleteik könnyen és gyorsan elsajátíthatók, segítségükkel (más rajzoló programokkal szemben) sok mindent pontosan, precízen előre megtervezhetünk, megrajzolhatunk, átszerkeszthetünk. Javaslatot adunk sablonok, rajzolási stílusok beállítására, amelyek segítségével magunk alakíthatjuk ki a nekünk legjobban megfelelő rajzi környezetet.

Ha például a szobánkat szeretnénk átrendezni úgy, hogy a régi bútoraink mellé néhány újat is veszünk, akkor egy lehetőség a következő. Egy CAD programban megrajzoljuk az alaprajzot, a bútorokat szimbolizáló alakzatokat, és ezeket mozgatjuk a képernyőn. Nagy előnye, hogy nem vesznek el a papírlapok, nem fújja el őket a huzat, ha valaki kinyitja az ablakot. Új ötlet esetén gyorsan módosíthatjuk a régit, több variációt készíthetünk, ezeket egymás mellé illeszthetjük, kiválaszthatjuk a legjobbat, és ezt egyszerűen kinyomtathatjuk! Emellett bármikor folytathatjuk a munkát ott, ahol abbahagytuk. További lehetőségként ellátogathatunk a bútorgyártó, forgalmazó cégek honlapjaira, kiválaszthatjuk a megfelelő méretű bútorokat, és tovább folytathatjuk a tervezést. Végül akár az interneten is megrendelhetjük a kiszemelt berendezéseket!

Könyvünk anyagát úgy állítottuk össze, hogy a teljesen kezdők is elsajátíthassák. A különböző műveleteket, eljárásokat egyszerű ábrákon, példákon keresztül mutatjuk be. A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy az általános gépészeti, építészeti alkalmazások mellett bemutassuk az AutoCad program más felhasználási lehetőségeit is 2 és 3 dimenzióban egyaránt (pl.: szabásminta, kert tervezés, stb.).
A könyvben röviden bemutatjuk a Mechanical Desktop és az Inventor programokat is, amelyek a háromdimenziós ábrázolásban és modellezésben nyújtanak további nagyszerű lehetőségeket.

Egy-egy feladatnál ismertetjük a felhasznált parancsot, annak megadási módját (ikon, menü), majd ábrák segítségével mutatjuk meg az egymás utáni lépéseket. A legfontosabb parancsok begyakorlására több feladatot, megoldást készítettünk. Ugyanazt a vezetőlap-összeállítást elkészítettük AutoCAD 2007-ben, Mechanical Desktopban és Inventorban is, így az olvasó jobban megfigyelheti az egyes programok működése közötti különbségeket.

Könyvünket ajánljuk a műszaki szakközépiskolák és szakképző iskolák tanulói és tanárai számára az alábbi tantárgyak tanításához:

  • Szakmacsoportos alapozó oktatás,

  • Cad alapismeretek,

  • Alkalmazott számítástechnika,

  • Ábrázoló geometria, műszaki rajz,

  • Géprajz.

Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy könyvünk anyaga tartalmazza az alábbi szakmai vizsgákhoz szükséges ismereteket:

  • ECDL CAD modul,

  • AutoCAD alapvizsga,

  • AutoCAD üzemeltetői vizsga.

A könyv tartalomjegyzéke


Részletek a könyvből (PDF formátumban):


A könyv mérete: B/5, terjedelme 256 oldal
Bolti ár: 2.940 Ft (áfával)
Iskolai ár (csak iskolai tankönyvrendelés esetén): 1.890 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0371