Vermes Miklós

Fizikai kísérletek

Kísérletek nélkül sem a múltban nem lehetett, sem a jövőben nem lehet sem megérteni, sem bemutatni a fizikai törvényszerűségeket; nem véletlen, hogy az érettségi vizsgán is szerepet kaptak.

Vermes Miklós több évtizedes fizikatanári pályája során mindig olyan kísérletekkel szemléltette a fizikai ismereteket, amelyek nemcsak egyszerűen megvalósíthatók, hanem a mérési eredmények és az azokból levont következtetések is könnyen számíthatók.

Eljött az ideje, hogy tematikusan elrendezve összefoglaljuk mindazokat a kísérleteket, amelyeket a 100 éve született Vermes Miklós előszeretettel mutatott be több mint 60 éves pályafutása során; ezek egy részét ő találta ki, ahogy több eszköz is (pl. a külföldön is Vermes-féle hullámgépként ismert berendezés) tőle származik.

Igyekeztünk mellőzni az Olvasó által minden bizonnyal ismert elméleti hátteret, típuspéldákat, és azok megoldását, hiszen ezek más könyvekből (például a Jedlik Oktatási Stúdió által újra kiadott Vermes: Fizika tankönyvekből) középiskolás szinten elsajátíthatók. Csak a klasszikus, vegytiszta kísérletekre koncentráltunk, és itt-ott az érdekességszámba menő kiegészítésekre.

A könyvünkben szereplő kísérleteket a szerző 1957 és 1964 között, valamint az 1989-ben megjelent tanári kézikönyveiből válogattuk össze. Sajnos ez azt is jelenti, hogy a kísérletek elsősorban a „klasszikus” fizika témaköreit ölelik fel, a „modern” fizika kisebb szerepet kapott; mégsem egészítettük ki újabb fejezetekkel, mert szerettük volna megőrizni az eredeti könyvek patináját. Így néhány jelölés, illetve mértékegység aktualizálásán kívül más módosítás nem történt, tehát az Olvasó eredeti Vermes-könyvet tarthat a kezében.

Muki bácsi könyvét mindazok sikeresen forgathatják, akik egyszerű, szellemes fizikai kísérleteket kívánnak bemutatni: így a fizikatanárok, a fizika érettségire készülő diákok és mindazok, akikből még nem veszett ki a kísérletező kedv.


Részletek a könyvből (PDF formátumban):


A könyv mérete: B/5, terjedelme 176 oldal.
Bolti ár: 2.415 Ft (áfával)
Iskolai ár: 1.575 Ft (áfával)
Raktári szám: JO-0403